Brokerul de asigurare reprezintă interesul clientului și vă ajută în primul rând să evaluați corect riscurile necesare pentru a fi acoperite printr-o poliță de asigurare , iar în al doilea rând să economisiți bani și timp. Brokerul de asigurare vă ajută de asemenea să evitați problemele care pot apărea în soluționarea dosarelor de daună, în relația cu firmele de asigurări.

Majoritatea brokerilor, în cadrul activității lor, îndeplinesc următoarele funcții:

1. Funcția consultativă – include: analiza și evaluarea riscurilor, elaborarea unui program adecvat de asigurare, gestionarea procesului de asigurare;

2. Funcția operativă – include: plasarea programului pe piața de asigurare, menținerea actualității acoperirii oferite clientului, corespunderea asigurării locale cu reasigurarea, participarea la regularizarea daunei de partea clientului, perfectarea documentației (elaborarea proiectelor de contract, întocmirea documentului final, asigură circulația documentelor între părți, urmărirea derulării contractului de asigurare etc.);

3. Funcția financiară – redistribuirea primei de asigurare între asigurători și reasigurători, colectarea și transferul sumei de despăgubire clientului său.
Pentru a-și îndeplini cu succes funcțiile sale, brokerul trebuie să cunoască tehnicile de asigurare pentru diverse categorii de riscuri și legislația internă și externă, cu alte cuvinte, să fie expert în domeniul legislației și practicii de asigurări. De asemenea, el trebuie să cunoască piața de asigurări: el e prezent pe piață în fiecare zi și aceasta îi permite să-și creeze o părere despre fiecare asigurator, reputația lui, calitatea serviciilor și produselor de asigurare oferite, gradul de siguranță financiară, seriozitatea și stabilitatea acestora. Un broker cunoaște despre piață mult mai mult, chiar și decât cel mai instruit client.
Pentru a reprezenta și a realiza o analiză corectă a riscurilor, brokerul trebuie să cunoască business-ul acestuia la fel de bine ca și clientul însuși. Ca consultant, brokerul e obligat să asiste clientul în determinarea și evaluarea riscurilor la care e supus clientul său.

AVANTAJELE COLABORĂRII CU UN BROKER DE ASIGURARE

  • Pentru a economisi mijloace financiare. Brokerul de asigurare  caută soluţia optimă pentru acoperirea riscurilor, la un preţ cât mai competitv de pe piaţă şi care satisface cerinţele clientului.
  • Pentru a economisi timp. Nu e nevoie ca clientul să petreacă zile, săptămâni sau luni în căutarea soluţiilor. Există experţi în domeniu care pot să-l ajute.
  • Brokerul va alege contractele potrivite pentru riscurile la care sunteţi expuşi.
  • Pentru asistenţă de specialitate. Brokerul este de partea clientului său, de aceea dosarele de daună pot fi soluţionate mai eficient şi rapid.